Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad tycker Karlstadsborna om de nya planerna för parken – och finns det chans att det blir en ny restaurang- och nattklubbsbåt? Svaren finns i klippet. Foto: SVT

Första spadtaget för Karlstads nya ”vardagsrum”

Uppdaterad
Publicerad

Det var med glada miner som kommunalrådet Erik Nilsson (KD) och projektledaren Louise Thyberg, tillsammans med byggledare Johan Härdne idag tog ett första spadtag till det som ska bli en upprustad version av Residensparken i Karlstad.

Parken som ligger centralt vid Klarälven, och dess dramatiska historia med en förlist nattklubbsbåt som tog månader att bärga, har engagerat många – både politiker och civila värmlänningar.

Efter att båten togs upp så kom förslaget att tillfälligt anlägga en sandstrand på området, en idé som kommer fortsätta vara verklighet i den nya visionen som ska ha realiserats och vara klar till sommaren 2022.

Kostnad: fem miljoner kronor

Dryga fem miljoner kronor väntas upprustningen av parken kosta.

– Det är väl investerade pengar. Vi är i Karlstadsbornas vardagsrum och det ska få kosta om det ska bli bra, säger Erik Nilsson (KD), kommunalråd.

De stora köpcentrumen drar mycket folk och flera lokaler står tomma i centrum, är det värt att investera i en park om det inte är här människor rör sig?

– Det är precis det här vi ska göra. Kommunen ska inte driva affärslokaler, vi ska skapa mötesplatser och ytor för att folk ska vilja åka in till centrum, säger Erik Nilssons (KD).

Hans förhoppning är att satsningen på parken tillsammans med upprustningen utanför Stadshotellet och Sandgrundsudden ska göra att människor vill komma in till centrum.

– Hänga här en stund, äta lunch och handla lite i affärerna.

Så hur ser planerna för parken ut och finns det chans på en ny restaurangbåt? Det får du svar på i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer