Våxnäshallen är för gammal för att en förstärkning av taket ska vara rimlig, anser kommunens konsulter. Foto: SVT

”Förstärkning av Våxnäshallens tak inte skälig”

Publicerad

Förra vintern höll taket på Våxnäshallen i Karlstad på att rasa in när snön blev för tung. Nu har konsulter kommit fram till att det inte är skäligt att förstärka taket.

– Det är en stor process där man måste bygga en ny stomme och att göra det på en 30 år gammal idrottshall istället för att bygga en ny bedöms inte som skäligt. Det är för stora ingrepp, säger Fredrik Björkman på teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstad.

Skottar taket istället

Förra vintern tvingades Våxnäshallen att stänga eftersom rasrisken var så stor och efter det har alltså konsulter undersökt möjligheterna att förbättra taket. Men efter att beskedet om att det inte är rimligt kom har man på kommunen beslutat att fortsätta med den lösning man haft fram tills nu: att skotta taket.

– Nu har vi en jourgrupp som helt enkelt skottar av taket när det behövs. Det finns också en grupp som arbetar med att se över om det ska byggas en ny hall istället och utifrån den möjligheten och beskedet från konsulterna har vi bedömt att den mest effektiva metoden nu är att fortsätta skotta taket vid behov.

Hur har det funkat med jourgruppen hittills?

– De har gjort ett kanonjobb. Jag är väldigt nöjd med dem. Vi hade en träff förut i dag och de har ryckt ut två gånger hittills, och vi har inte behövt stänga hallen något. Så det funkar bra! säger Fredrik Björkman.

På Våxnäshallens tak finns en larmanordning som bland annat mäter hur mycket snö som har fallit.

– Det är en laserstråle och om den bryts har det kommit för mycket snö och då går larmet, förklarar Fredrik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer