Foto: SVT

Förstörda skogsplantor efter torkan

Publicerad

Sommarens torka har förstört nya skogsplanteringar i Värmland. Det visar nu Skogsstyrelsens inventeringar.
- Skadorna är större än vad vi sett på många år, säger Peter Jernberg som är pressansvarig på Skogsstyrelsen.

– Jag har varit ute i skogsmarker där 80–90 procent av alla nya plantor är döda. Det är bedrövligt, säger Alf Olofsson, konsulent vid Skogsstyrelsen.

Det här gäller hela Värmland och skogsägarna är både ledsna och bedrövade.

– De har inte varit med om något liknande och det har inte jag heller. Det här är resultatet av ett extrema väderförhållanden, säger Alf Olofsson.

Tvingas plantera om

Hur mycket de förstörda skogsplanteringarna kostar skogsägarna totalt i hela Värmland finns inga beräkningar på i dag. Men Skogsstyrelsen uppmanar nu alla skogsägare som satt plantor under sommaren att gå ut och titta i skogarna. Är plantorna döda tvingas skogsägarna köpa nya plantor och göra om hela planeringsprocessen.

– Kostnaden bara för nya plantor är mellan 7 000 och 10 000 kronor per hektar (10 000 kvadratmeter) och till det kommer minst lika mycket för markbearbetning och planteringen, säger Alf Olofsson, konsulent på Skogsstyrelsen i Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer