Foto: SVT

Fortfarande inget vinterhärbärge klart till hemlösa

Publicerad

Det ser ut att blir en kallare vinter än vanligt för Karlstads närmare 40 hemlösa. 

Det kyrkliga nätverket Vintervärme har ännu inte lyckats hitta nån lokal för ett natthärbärge. Den lokal man trodde man kunde använda klarade inte brandskyddsinspektionen.

– Vi står utan lokal och vi vet att det blir kallare och kallare här nu Vi söker lokaler genom att titta på annonser och vi har varit och tittat på en lokal i dag. Det är där vi är. Vi har inga lokaler i kyrkan, vi har inga lokaler vi kan få av kommunen. Vi vädjar till allmänheten att hjälpa oss med det, säger Lasse Söderberg, diakon i Svenska kyrkan.

Det har gjort att nätverket fått minska sin ansökan till kommunen om pengar i vinter från 300 000 kronor till 100 000 kronor.

– Vi har beviljat 100 000 kronor till föreningen Vintervärme som gör ett jättebra arbete bland hemlösa här i Karlstad. Det viktiga är att stödet riktar sig till hemlösa, såväl svenska medborgare som EU-migranter, säger kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP).

Färre EU-migranter än tidigare

Det finns närmare 40 hemlösa i Karlstad. Uppskattningarna av hur många av de hemlösa som är EU-migranter varierar mellan 20 till 30 stycken. Enligt Per-Inge Lidén är de färre än förra året.

Varje morgon kommer cirka 20 personer till Stadsmissionens lokal i centrala Karlstad för att värma upp sig och få lite frukost efter en kall natt utomhus eller i en trappuppgång. Andra har löst boendet tillfälligt genom att bo hos vänner som fortfarande har ett lägenhetskontrakt. Av de som kommer till Stadsmissionen på morgnarna är ett 15-tal EU-migranter. En av dem är Severin. Han har varit i Sverige i en månad. Han tigger hela dagarna och nätterna tillbringar han med sin fru i ett tält.

– På morgonen kommer vi hit. Dricker kaffe och äter frukost. Det är kallt på natten, säger han.

”Behöver inte vara flashigt på något sätt”

Nätverket Vintervärme är ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, församlingar inom Ekumeniakyrkan och Korskyrkan och de fortsätter nu leta lokal för vintern.

– Det behöver inte vara flashigt på något sätt utan de är tak över huvudet och värme som vi strävar efter, säger Lasse Söderberg, diakon i Svenska kyrkan.

Skulle föreningen hitta en lämplig lokal så kan de skicka in en ny ansökan om pengar till kommunen. Och om den kommer att beviljas eller inte, det vill inte Per-Inge Lidén idag inte ge något besked om:

– Det vet jag inte. Det får vi se om det kommer in en ansökan vid ett annat tillfälle säger kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer