Mäklarna Viktoria Håkansson och Bengt Andersson har tankar om bostadsmarknaden Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Fortfarande stort intresse men dåligt utbud”

Publicerad

Just nu sjunker priserna på bostäder på flera håll i landet – och det kan påverka köpare även i Värmland, tror mäklare.

558 villor var till salu i Värmland i november i år. Och antalet villor som ligger ute till försäljning i Värmlands län har sjunkit under november månad de senaste fyra åren, visar statistik från Hemnet.

Bengt Andersson är fastighetsmäklare i Arvika och hans lägesbeskrivning över fastighetsmarknaden i Arvika är att den är avvaktande:

– Det är fortfarande stort intresse men dåligt utbud. De sista två-tre veckorna har det varit förhållandevis lugnt.

Köpare funderar

När det gäller den senaste tidens prisras i storstäderna och förslag från politiskt håll på högre amorteringskrav på bostadslån så tror han att det får köpare och säljarna att tänka till en gång extra:

– Vi blir matade med att priserna i storstäderna sjunker. De sjunker från en väldigt hög nivå med 5 procent max. Jag tror att den som står i begrepp att köpa hus idag, den funderar lite: kommer priserna att sjunka även i lilla Arvika, säger han.


Läs mer: Rekordfå villor till salu i november

Kommer det att göra det?

– Nej, det tror jag inte. Den som köper en snittvilla i Arvika kan köpa den idag och få tillbaka pengarna om ett halvår igen. Snittpriset på en villa i Arvika ligger på 1,7 miljoner och prisbilden gör att de nya amorteringskraven inte påverkar marknaden i Arvika.

Nyproduktion lockar

Även om det är lugnt nu så ser han fram emot 2018, mycket tack vare nyproduktionen i kommunen:

– Det har varit dåligt med nyproduktion i Arvika tidigare.
Bengt Andersson tar upp exemplet med grannhuset till mäklarbyrån, det som brann ner till grunden vid torget på nyårsafton för två år sedan:

– Det kommer nu att färdigställas hösten 2018 och det är ett stort intresse för att få flytta in där. Kommunen kommer också att släppa ett antal tomter i Jonsbol, ett jättefint läge vid Kyrkviken. 2018 kommer att bli jätteintressant, säger han.

I Sunne finns mäklaren Victoria Håkansson och hon ser också fram mot 2018 med tillförsikt:

– Det blir fortsatt positivt. De pratar om det nya amorteringskravet som jag inte ser kan vara något problem här i Sunne för vi har inte de köpeskillingarna. Vi har fortfarande en bostadsbrist så byggs det inte mycket mer kommer vi att ha en fortsatt hög efterfrågan på bostäder i Sunne.

Efterfrågan fortfarande hög

I dagsläget beskriver hon ungefär samma situation på fastighetsmarknaden i Sunne som i Arvika:

– Efterfrågan är fortfarande hög men utbudet är lite lägre just nu. Vi närmar oss jul och då brukar det bli lite lugnare just den perioden. Men efterfrågan finns, säger hon.

Den sviktande marknaden i storstäderna har inte märkts av i Sunne, mer än marginellt:

– Vi har märkt att det har stagnerat lite men vi har inte ett jätteprisfall.

Bostadsbristen håller uppe priserna men bidrar till en minskad rörlighet menar hon och efterlyser ett ökat byggande i kommunen:

– Det finns ingenstans att ta vägen. Det är svårt att flytta på sig. Det finns många äldre som bor i både gårdar och hus och vill komma vidare men eftersom det inte finns några lägenheter är det svårt att få dem vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer