SVTs meteorolog Deana Bajic om det fortsatta högtrycket över länet. Foto: SVT

Värmen fortsätter – högtryck över hela länet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två dagarna har Värmland drabbats av flera bränder orsakade av åskan. Och högtrycksvädret fortsätter, i de nordöstra delarna av länet kan det även bli mer åskoväder i eftermiddag.

– Det blir fortsatt mycket varmt för årstiden, och det kan bli uppemot 28 grader. Kan finnas risk får mer åska i nördöstra Värmland senare idag, säger Dejana Bajic, meteorolog på SVT.

Flera bränder har härjat i Värmland de senaste dagarna på grund av åsknedslag, under fredagen kunde SVT Värmland rapportera om totalt tio bränder. Fyra i Karlstadsregionen, fyra utanför Arvika och två utanför Årjäng.

För årstiden är det extremt varmt i hela landet men att det är åskar och blixtrar är normalt.

– Det är normalt nu på sommaren med åska och blixtar eftersom det är mycket temperaturskillnader i luften, säger Dejana Bajic.

Oftast åska på eftermiddagen

Åskväder förekommer framförallt på sommareftermiddagarna, då stora bymoln byggts upp genom soluppvärmningen under dagen. I Värmland de senaste dagarna har vi haft mycket åska men ingen nederbörd, och det beror på den extrema värmen.

– Det beror på hur mycket fuktighet som finns i molnet. Det är så varmt så regnet avdunstar innan det når marken, säger Dejana Bajic.

Inte mycket regn i sikte

Prognosen för Värmlands del ser ut att bli fortsatt varm även under söndagen till och med torsdagen, då kan det komma in ett lågtryck med lite regn söderifrån. Det kommer även då att bli mer normal temperatur för årstiden, runt 20-22 grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.