Fortsatt turbulens i Sunnes fastighetsbolag – ordföranden avgår

Uppdaterad
Publicerad

Både ordföranden och två ledamöter lämnar Sunne fastighets AB med omedelbar verkan. De är missnöjda med hur vd:n och styrelsen hanterat bolaget.

– Det saknas en medvetenhet och en insikt om att bolaget är en politiskt styrd organisation, skriver de i ett pressmeddelande.

Det har varit ett turbulent år för Sunnes kommunala fastighetsbolag, delvis på grund av långdragna förhandlingar om ett nytt förvaltningsavtal med kommunen.

Så, i tisdags var det dags för styrelsen att bestämma sig – skulle ett nytt förvaltningsavtal skrivas under?

Ja, tyckte ordföranden, Freddy Kjellberg (C).

Nej, tyckte vd:n, Perra Hermansson, och en majoritet av ledmöterna.

”Illojalt”

Två dagar senare hålls ett extrainsatt styrelsemöte där man också beslutar att helt lämna tillbaka förvaltningen av kommunala fastigheter, bland annat skolor och vårdinrättningar, till kommunen.

Men ordföranden kunde inte närvara på det mötet. Inbjudan hade skickats sex timmar i förväg, när Freddy Kjellberg befann sig på konferens i en annan stad.

– Det är ett illojalt agerande, som jag ser det, säger han.

Förutom att han inte tycker om själva beslutet, som han menar kan orsaka ett väldigt stort intäktsbortfall, så hävdar han att det bryter mot både aktiebolagslagen och styrelsens arbetsordning.

– Jag har svårt att se att man kan få ansvarsfrihet i nästa led.

Beklagar avhoppen

Efter dryga åtta månader på ordförandeposten lämnar han alltså styrelsen med omedelbar verkan, tillsammans med styrelseledamoten Kerstin Larsson (C) och styrelsesuppleanten, Bengt Hedelin (C).

Den kvarvarande styrelsen beklagar avhoppen i ett brev till kommunstyrelsen, men menar att de inte kunnat påverka ledamöternas beslut att lämna. Angående själva beslutet om förvaltningen av fastigheterna skriver de: ”Beslutet fattades eftersom det inte är möjligt för SFAB att utföra uppdraget på nuvarande ekonomiska nivå. Syftet med beslutet har varit att få till stånd en dialog med ägaren, dvs. kommunen, avseende den framtida ekonomiska ersättningen för uppdraget.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer