Foto: SVT

Förvaltningsrättsledamot kritiseras för jäv

Publicerad

En särskild ledamot i Förvaltningsrätten i Karlstad får nu allvarlig kritik från JO. Ledamoten var med och avgjorde ett mål som han tidigare företrätt en av parterna i.

Jävssituationen uppstod när den särskilde ledamoten vid Förvaltningsrätten var med och avgjorde ett mål om laglighetsprövning av ett kommunalt beslut. Det kommunala beslutet hade överklagats av en privatperson. Trots att ledamoten hade företrätt kommunen i det aktuella målet deltog han i Förvaltningsrättens beslut. Han meddelade inte heller att han tidigare hade företrätt kommunen i samma ärende.

Får allvarlig kritik

Privatpersonen anmälde ledamoten till Justitieombudsmannen, JO, som konstaterar att den särskilde ledamoten i och med sin tidigare roll i ärendet var skyldig att ge det till känna och riktar därför allvarlig kritik mot honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer