Arkivbilden på fotbollspelaren har inget med den åtalade fotbollspelaren att göra. Foto: Pontus Lundahl/TT/SVT

Våldtäktsåtalad fotbollsspelare frias helt

Uppdaterad
Publicerad

Den värmländske fotbollsspelare som stått åtalad för våldtäkt alternativt oaktsam våldtäkt friades idag av Värmlands tingsrätt.

Mannen greps den 18 juli  i år och häktades därefter. Han har hela tiden nekat till brott och släpptes ur häktet efter rättegången, då tingsrätten ansåg att sannolika skäl inte längre förelåg.

Båda trovärdiga

Tingsrätten skriver i domen att man bedömer kvinnans berättelse som både trovärdig, detaljerad och sammahängande. Även fotbollspelarens berättelse bedöms som trovärdig och klar men då det inte går att bevisa, och ställa utom rimligt tvivel att att de två haft samlag på det sätt som åklagaren beskiver, ska mannen helt frias från våldtäktsåtalet.

Åklagaren yrkade på att mannen i första hand skulle dömas till lite mer än två års fängelse för våldtäkt, och i andra hand minst åtta månaders fängelse för oaktsam våldtäkt.

Förundersökningen har varit sekretessbelagd men bevisningen i målet är bland annat rättsintyg, fotografier och en konversation på sociala medier mellan de två.

Kan överklagas

Enligt NWT vill åklagaren Niclas Wargren inte kommentera domen och han har inte hunnit ta ställning till om han ska överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.