– Det är konflikt varje dag när en är ute och går. Folk har ingen uppfattning om vilken sida man ska gå på, säger Håkan Holm Alteblad (S). Foto: SVT

Fotgängare måste hålla vänster

Uppdaterad
Publicerad

Fotgängare måste följa regeln om att hålla till vänster på kombinerade gång- och cykelbanor bättre. Det anser karlstadspolitikern Håkan Holm Alteblad (S) i Karlstad som lämnat in en motion till kommunfullmäktige där han begär en informationskampanj för att få ordning på gångtrafiken.

2018 beslöt regeringen att förtydliga regeln för fotgängare i Trafikförordningen så att det är vänster sida som gäller på gemensamma gång- och cykelbanor. Men Håkan Holm Alteblad (S) tycker inte att regeln följs.

Kaos uppstår när folk går såväl till höger som vänster och i mitten.

– Det är konflikt varje dag när en är ute och går. Folk har ingen uppfattning om vilken sida man ska gå på, säger Håkan Holm Alteblad.

Situationen är ibland förvirrande eftersom det kan kännas lite annorlunda på de kombinerade gång- och cykelbanor som är delade i två fält där det blir att gå till vänster om cyklarna i ena riktningen men till höger om cyklarna i den andra.

Men Håkan Holm Alteblad vill att reglerna ändras så att det är vänster som gäller även i fotgängarfältet och på de som enbart är gångbanor.

Vill ändra skyltarna

Håkan Holm Alteblad tycker dessutom att skyltarna för de gemensamma gång- och cykelbanorna borde ändras, så att fotgängarna är till vänster för tydlighetens skull. Dessutom på skylten borde barnet inte hållas i höger hand som det är nu, utan i vänster hand längst bort från trafiken.

– Den visar ju precis fel. Där visar den att du går på höger sida och har ett barn i högra handen. Lagen säger att du ska gå på vänster sida, då hamnar alltså barnet ute i trafiken. Alla skyltar i hela Sverige är egentligen fel.

Nu hoppas han att alla skyltar i hela Sverige ska bytas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.