Vindkraft Gässlingen ekonomiska förening har ägt turbinen GG9 sedan 2009. Nu säljer de vindkraftverket. Foto: SVT

Fransk expansion i Vindpark Vänern

Uppdaterad
Publicerad

Tre vindkraftverk har sålts till det franska Innovent som vid årskiftet köpte de fem kommunalt ägda kraftverken. Företaget äger nu åtta av tio kraftverk vid Gässlingegrund – varav tre inte fungerar. Samtidigt finns fler möjligheter till fortsatt expansion i Vänern för fransmännen.

Innan september är slut ska avtalet vara signerat och det franska företaget Innovent har blivit ägare till ytterligare tre vindkraftverk på Gässlingegrund utanför Hammarö. Det innebär att fransk flagg vajar över åtta av tio turbiner. 

Grégoire Verhaeghe, Innovents vd och grundare, köpte vid årsskiftet de fem kommunalt ägda vindkraftverken. För Karlstad och Hammarö blev det en förlustaffär på 250 miljoner kronor.

Inte i drift

Ett av kraftverken som såldes 2019 är inte i produktion på grund av tekniska problem. Att överhuvudtaget serva och reparera kraftverken innebär omfattande insatser och kostnader, vilken var ett av problemen som låg bakom beslutet att sälja. Innovent utvecklar just nu teknik för att på ett mer kostnadseffektivt sätt nå vindkraftverken för reparationer. 

Men det är fler än ett av Innovents kraftverk som för tillfället inte genererar någon el. 

Två av de tre vindkraftverk som företaget köpte i september 2020 står också stilla. Innovents förhoppning är att även de kraftverken kommer gå att få i produktionen med den nya tekniken som testas.

Gick i konkurs

Dyra driftkostnader och stora tekniska problem gjorde att företaget Gåsungarna AB, som ägde de tre vindkraftverken, gick i konkurs sommaren 2020.

Johan Sölveland är konkursförvaltare och den som har sålt de tre turbinerna till Innovent. Han menar att det krävs en hel del ekonomiska muskler i vindkraftsbranschen.  

– Vindkraft ska man inte hålla på med om man inte har så mycket pengar, säger Johan Sölveland. 

Lång erfarenhet  

Det är inte bara pengar som franska Innovent har, en lång erfarenhet av vindkraft finns också hos företaget. 

– Jag har gjort det här i 30 år, säger grundaren Grégoire Verhaeghe.  

Men Grégoire Verhaeghe berättar att företaget ännu inte tjänat några pengar på vindkraftverken i Vänern. Priset på el är just nu mycket lågt och att reparera de tre defekta turbinerna är inte billigt.  

Varför vill du köpa fler vindkraftverk i Sverige om marknaden just nu är dålig? 

– Jag gillar att producera förnyelsebar energi, vi behöver all grön energi vi kan få.

Ännu ett kraftverk säljs

Trots att Grégoire Verhaeghe nu äger åtta vindkraftverk, varav tre är i behov av reparation, kan han ändå tänka sig att fortsätta expandera i Vänern. 

Och möjligheten till det finns. Vindkraft Gässlingen ekonomiska förening har ägt turbinen GG8 sedan 2009. Nu har föreningen tagit beslutet att sälja vindkraftverket. 

– Den är inte lönsam längre med de villkor som gäller, säger styrelseordförande Johan Modin.

Fler intressenter

Men det finns andra som också är intresserade av vindkraftverk.  

Kyrkvinden Ef är det företag som äger det tionde vindkraftverket i parken. Delägarna är ett större antal församlingar inom svenska kyrkan som investerat i grön energi.  

– Vi vill lägga ett bud, säger Niclas Sjöberg, styrelseordförande Kyrkvinden Ef.  

Johan Modin, styrelseordförande Vindkraft Gässlinge Ef, är förtegen om potentiella köpare.  

Hur stor är möjligheten att en utomstående köper ert vindkraftverk?  

– Det finns en möjlighet att någon extern köper det. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.