Fredagen den 13:e är en riktig otursdag för många Foto: SVT

Fredagen den trettonde är en otursdag – eller?

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det en riktig otursdag. Åtminstone enligt folksägen och skrock. Men en undersökning som MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap, gjort visar att fredag den trettonde inte alls är särskilt olycksdrabbad.

Faktum är att både den första i månaden och lördagen den 14:e var mer olycksdrabbad i den undersökningen. 

Historiskt sett har 13 setts som ett olyckstal och fredag som en otursdag. Men det var först på 1800-talet som de två otursbringarna sammanfördes.

Våning 13 saknas

För vissa är nummer 13 oturstalet framför alla andra. Särskilt tydligt är det i USA där det till och med saknas våning 13 i en del höghus. Våning 12 följs direkt av våning 14. En del hotell har inte heller rum nummer 13. Och när den trettonde i en månad är på en fredag, betyder det extra otur för en del.

Fredagen den trettonde som en olycksdag kan tidigast beläggas i mitten av 1800-talet, och spreds bland allmänheten under 1900-talet.

Det är Judas fel

Den vanligaste förklaringen till att fredagen den trettonde skulle vara en riktig otursdag är att det var Jesus trettonde lärjunge, Judas, som förådde honom och gjorde så att han han korsfästes på en fredag. Eva sägs också ha frestat Adam just på en fredag, och Abel ska enligt en tidigare artikel i National Geographic dessutom ha blivit mördad av sin bror Cain just fredag den trettonde.

I Belgien är fredagen den trettonde dock tvärtom mot här en riktig turdag, och i Kina är det siffran 4 som tros ge otur. 

Fler historiska händelser som skett just fredagen den trettonde:

  • Ett betydande antal ordensmedlemmar från Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V.
  • Fredag den 13 maj 1927 kollapsade den tyska aktiemarknaden. Kollapsen blev startskottet för ”den stora depressionen” och just denna fredag brukar därför benämnas som den ”Svarta fredagen”.
  • Fredag den 13 juni 1952 sköts ett svenskt spionplan med åtta besättningsmän ombord ner nära gränsen till Sovjetunionen. Den försvunna DC3:an var länge ett mysterium och först 1991 erkände Sovjetunionen att flygplanet hade skjutits ner.
  • Fredag den 13 januari 2012 gick kryssningsfartyget Costa Concordia på grund utanför Italiens kust. 32 människor fick sätta livet till i olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.