Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Andreas Holberg Nielsen om hur frisörbrist kan hindra hans företag att växa. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Frisörbrist kan hindra hans företag att växa

Publicerad

Andreas Holberg Nielsen driver frisörsalonger på flera platser i Värmland och står inför en expansion vid norska gränsen. Men bristen på anställningsbara frisörer kan ställa till det för honom.

– Jag tror inte det finns en behörig frisör häromkring som inte har jobb redan. Det är skittufft att få tag i behöriga frisörer, säger han.

Andreas Holberg Nielsen har salonger i såväl Karlstad som Charlottenberg och står inför att öppna ytterligare en i Töcksfors.

– Kommer norrmännen tillbaka och det blir som för några år sedan behöver vi nog mellan fem och tio frisörer på varje salong i Charlottenberg och Töcksfors, säger han.

Hoppas på yrkeshögskola

Några behöriga frisörer att anställa finns alltså inte. Och nu sätter Andreas Holberg Nielsen tillsammans med hela frisörbranschen sitt hopp till Myndigheten för yrkeshögskolan. Dit har flera utbildningsaktörer vänt sig för att få till stånd en ny yrkesutbildning, en utbildning där eleverna har sin behörighet klar när de tar examen och inte behöver gå som lärling i 2 000 timmar efter sin grundutbildning.

– Det är en lång process som vi försökt hjälpa till med och i januari får vi besked om några sådana skolor kommer kunna starta i Sverige, säger Staffan Westman som är vice vd i branschorganisationen Frisörföretagarna.

Enligt Frisörföretagarna fattas det mellan 200 och 300 behöriga frisörer i Sverige i dag.

I videon berättar Andreas Holberg Nielsen om vilka konsekvenserna blir för honom och hans företag om han inte får tag i behöriga frisörer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer