Fritidsbanken Sverige har utsetts till Årets Peppare 2020 för verksamheten med gratis utlåning av insamlade sport- och fritidsprylar Foto: SVT

Fritidsbanken prisad som Årets Peppare

Uppdaterad
Publicerad

Verksamheten med att låna ut fritidsprylar gratis i en Fritidsbank startade i Värmland för sju år sen och sprids till allt fler kommuner i landet. Vid idrottsgalan på måndagskvällen vann den ideella föreningen Fritidsbanken Sverige priset som Årets Peppare 2020.

För sju år sen startade den första fritidsbanken. Det var i Deje där man lånade ut insamlad sport- och fritidsutrustning  gratis. Verksamheten med Fritidsbanker har sedan spridit sig inte bara till nästan alla kommuner i Värmland utan också till allt fler platser runt om i landet och det gav nu föreningen priset som Årets Peppare 2020.

– Det känns ju väldigt bra. Vi är otroligt stolta över det här priset och det är ju också någonting som vi delar med alla llåntagare och alla som har skänkt grejer till oss, säger Henric Byström som är varumärkes- och kommunikationsansvarig på Fritidsbanken Sverige.

Stor vision

Fritidsbankerna drivs av föreningar, förbund, organisationer och kommuner som är medlemmar i Fritidsbanken Sverige med nationellt kansli i Karlstad. Den ideella föreningen är bara i början av sin utveckling med återbruk av sport- och fritidsprylar så att vem som helst kan aktivera sig kostnadsfritt, menar Henric Byström.

– Vår vision är att vi ska finnas i alla Sveriges kommuner och vi vill ju att alla svenskar ska upptäcka det här hur smart och bra det är att faktiskt låna utrustning så man kan aktivera sig mer, förklarar Henric Byström.

Priset delas ut av Generation Pep tillsammans med Riksidrottsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.