Foto: Erik Johansen

Fritt fram att bada vid Duse udde – men mysteriet bajsbakterierna kvarstår

Publicerad

Badförbudet vid Duse udde och Klippbadet är hävt från och med måndag, men kommunen fortsätter att utreda de återkommande problemen med tarmbakterier i vattnet.

De prover som gjorde att Säffle kommun valde att avråda från bad kring Duse udde camping visade på flera sorters bakterier som förekommer i avföring.

De senaste proverna visade på tjänligt vatten, men eftersom området haft återkommande problem fortsätter kommunen att utreda källan.

– Det är de vanliga bakterierna som hittats. Både ecoli och streptokocker indikerar att det rör sig om tarmbakterier, säger miljöchefen Gun Kriström.

Bräddning kan vara orsaken

Förra året fann man två källor: det var dagvatten från två bräddningsbrunnar. De fungerar som en ventil när vattnet riskerar att svämma över och rören inte räcker till. Trots att det åtgärdades var vattnet otjänligt i år igen.

– Vi vet helt enkelt inte, men försöker utreda det. Det finns ju fåglar i området som skräpar ner, enskilda avlopp och spillvattenledningar, säger Gun Kriström.

Fortsätter utreda

En annan förklaring kan vara badplatsernas läge vid Byälvens utlopp i Vänern. Älven rinner igenom tätorten.

– Det har ju varit problem de senaste fem åren och kring Duse camping och Klippbadet. Men å andra sidan har ju Karlstad också problem med detta. Det kan ju också hända att vi hade otur när vi gjorde proverna, att det var mycket fåglar där omkring då, säger Gun Kriström.

– Vi släpper inte detta trots att senaste provet visade att vattnet var tjänligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer