Jim Frölander slutar som integrationssamordnare i Filipstad. Foto: SVT

Frölander lämnar Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

Filipstad kommuns integrationssamordnare Jim Frölander har uppmärksammats för att ha satt Filipstad på kartan, inte minst genom SVT:s Uppdrag gransknings serie ”Larmet från Filipstad”. Nu lämnar han sitt jobb efter dramatiken.

NWT var först att rapportera om att Frölander nu slutar.

Jim Frölander blev känd efter att i Uppdrag granskning ha berättat om de problem Filipstad stått inför i samband med flyktningkrisen 2015 och de integrationsproblem som kommunen tampats med efter den.

Han har riktat stark kritik mot staten som han menar inte har gett tillräckligt stöd till kommuner som tagit emot många nyanlända.

Frölander har också har rest runt i landet för att, som han säger, uppvigla kommunerna mot staten.

Till tidningen säger Frölander att han slutar efter en överenskommelse med arbetsgivaren. Han slutar i januari och får full lön till sista juni 2020.

– Vi gjort en överenskommelse. I övrigt lämnar vi inga kommentarer om det, säger Hannes Fellsman, förvaltningschef för arbetsmarknads- och integrationsenheten på Filipstads kommun och Jim Frölanders närmaste chef.

Har ni haft diskussioner kring uppdraget?

– Det uppdraget som han har och har haft genom åren när Filipstad har cirkulerat i media har varit tufft att ha. Det har varit tufft för många parter.

Tycker du att du som arbetsgivare gett tillräckligt med stöd ?

– Absolut, säger Hannes Fellsman.

Jim Frölander säger till SVT Nyheter Värmland att det är en mängd olika skäl till att han slutar.

– Dels känner jag att det är svårt att komma fram med det som jag anser behöver göras både lokalt och nationellt. Dels har jag och arbetsgivaren har haft olika syn på hur vi ska jobba framåt och sedan är jag också väldigt trött.

Att du figurerat i media en del, har det påverkat?

– Det har också hjälpt till i det här beslutet. Det har inte varit så bra för mig varken privat eller i arbetslivet kan man väl säga.

Vad ska du göra nu?

– Jag har fått några erbjudande som jag ska till ställning till. Det blir nog något av det, vi får se, men det är inte i Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.