I dag, på internationella kvinnodagen, uruppförs Micaela Hoppes verk ”Blå berg skimrar i motljus”. Foto: SVT

Fryksdalen ljuder i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det internationella kvinnodagen. Micaela Hoppe från Västra Ämtervik ska fira den i Padua i Italien där hennes verk ”Blå berg skimrar i motljus” för klarinett och stråkorkester uruppförs just idag.

I solisti di Veneti från Padua är en känd italiensk orkester. För sin konsert på kvinnodagen den 8 mars har orkestern sökt nyskriven musik av kvinnliga kompositörer. Jakten har gått genom nätverk, med upprop och efterlysningar och till slut fann orkestern det den sökte i Västra Ämtervik.

– Jag kanske inte riktigt förstår hur stort det är, men jag känner mig otroligt hedrad, säger Micaela Hoppe. Hon bor i Västra Ämtervik, arbetar som socionom i Sunne och komponerar på fritiden.

– Man brukar säga om min musik att den har väldigt mycket av den nordiska klangen. Jag skriver i en romantisk, äldre, tonal stil och det går nog igenom, det där nordiska ljuset.

Sex bidrag av 140

Av 140 bidrag från 28 länder, har sex valts ut att uruppföras i Auditorium Pollini i Padua och det kan ju inte en kompositör missa.

– Det är klart jag måste vara där, säger Micaela Hoppe.

– Det är en del av grejen att man ska vara med vid någon repetition och prata med dirigenten.

Så på internationella kvinnodagen 2016 kommer ljuset över Fryken, där de ”blå bergen skimrar i motljus”, att lysa över regionen Veneto i norra Italien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer