Foto: SVT

Nu kommer SM i traktor-pulling till Väse

Uppdaterad
Publicerad

I Bartna i Väse hålls i helgen SM-deltävling i traktor-pulling. Det är en sport med rötter i amerikanskt jordbruk och här sätts körskickligheten och motorkraften på hårda prov.

90 starter i många olika klasser på fältet i Väse med den ena traktorn större, tyngre och mer spekulativ än den andra. Men de flesta traktorerna skulle stå sig slätt i vanligt jordbruksarbete. De här är rena tävlingsmaskiner.

– Det här verkligen sporten med drag i, säger arrangören Ulrika Boqvist i Bartna, som också tävlar med ett eget ekipage i traktor-pullingen.

”Kraft och power”

Tävlingen går ut på att dra en tung släde hundra meter. Släden är konstruerad så att den ger mer och mer motstånd allteftersom, som om den blev tyngre och tyngre. Det tar oftast under 30 sekunder. Eftersom traktorerna tvingas arbeta för fullt, sker det under enorm rökutveckling. Det står en svart rökkvast ur avgasröret.

– Röken är egentligen inte grejen, men den visar att det finns kraft och power. Det är klart att det är publikfriande, säger Ulrika Boqvist.

– Jag hoppas jag drar fullt på lördag. Det är mitt mål och jag kanske kommer på pallen.

I klippet berättar Ulrika Boqvist hur traktor-pullling går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.