– Den största utmaningen när man dansar rullstolsdans är att inte köra på den man dansar med, säger Kristin Savela som deltog i helgens läger i rullstolsdans i Karlstad.

Fullt ös på hjul

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har lägret i rullstolsdans för första gången hållits i Karlstad. Det har buggats, dansats modern vals och West coast swing i Orrholmsskolans gymnastiksal.

Parasportens ordförande i Värmland tror att många fler som sitter i rullstol skulle vilja börja dansa.

– Jag ser att det finns ett jättestort behov och alla kan vara med, säger Lena Käld Palmer bugginstruktör och ordförande i Parasport Värmland.

– När du dansar får du lära dig att hantera din stol väldigt väl. Du tränar balans och alla möjliga saker fast du inte ens tänker på att du tränar för du dansar och har kul, säger Lena Käld Palmer.

Många intresserade

Intresset var stort inför helgens läger, men det fanns bara plats för 22 deltagare. För den som vill dansa rullstolsdans i Värmland är enda alternativet idag Kils Parasportförening som har dans varannan onsdag. Där är Pedja Cupurdija från Arvika aktiv sedan ett år tillbaka och hans favoritdans är bugg.

– Det är mest tempo i bugg och många finesser och snurrar, säger han.

22 deltagare från Värmland deltog i det allra första lägret i rullstolsdans i länet.

Strålande glada

Två strålande glada tjejer på dansgolvet är Kristin Savela från Karlstad och hennes mamma Rigmor Savela. Kristin gillar bugg, men fastnade också för modern vals som hon testade för första gången under lägret. För henne betyder dansen väldigt mycket.

– Jag var med om en trafikolycka för många år sedan och jag hann aldrig lära dansa med benen, då är det skönt att det funkar när man är hjulbent säger hon och skrattar.

Vilka är de största utmaningarna när man dansar med hjul?

– Det är att inte köra på den man dansar med, säger Kristin Savela

– Och för mig är det att hinna undan fyller mamma Rigmor Savela i.

Före detta tävlingsdansare

Lena Käld Palmer är före detta tävlingsdansare som trodde att dansen var över den dagen hon skadade sig. Men idag är hon aktiv rullstolsdansare och instruktör i bugg i Kil.

– För att få bra fart i dansen fungerar rullstolsdans som bäst när man dansar en stående och en i rullstol, beskriver Lena Käld Palmer.

Kils rullstolsdans handlar framför allt om att ha roligt och träna, men man välkomnar också de som är sugna på att tävla och lovar att de ska få träning och stöd.  Lena Käld Palmer efterlyser också fler killar då det är en tydlig övervikt av tjejer som dansar. Hon hoppas och tror att rullstolsdansandet ska växa i Värmland.

– Jag ser att det finns ett jättestort behov och alla kan vara med, säger Lena Käld Palmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.