Bärgarna hade mycket att göra under dagen Foto: SVT

Fullt upp för bärgarna

Publicerad

SMHI varnade i morse för plötslig ishalka i de södra delarna av Värmland. Och det var såpass halkigt att bilbärgarna hade fullt upp.

Under natten mot tisdag tog vintern sitt första riktiga grepp om Värmlands södra delar. Kylan gav isiga vägar och med det kom också avåkningar. Men kylan ställde också till det på fler sätt.

– Det har varit ganska hektiskt. Både avåkningar och folk som låser in bilnycklarna när de står och skrapar rutorna och så vidare. Så vi har haft att göra i dag, säger bärgaren Charlie Nyström.

”Vi har haft fullt upp sedan sex i morse”

Hur många avåkningar har ni varit ute på under morgonen?

– Oj, det har jag inte räknat på. Vi har i alla fall haft fullt upp sedan sex i morse.

Trots att det knappast kommer som någon överraskning att en höst följs av vinter så är det samma visa varje år. När den första kylan kommer kommer också avåkningarna.

Många kör för fort

– Många vänta med att lägga på vinterdäcken för att de vill spara på dem. När de står i diket ångrar de sig. Sedan är det ju stressen, man kör för fort. hastigheten är ju alltid den avgörnde faktorn, säger Charlie Nyström.

Vilka är dina tre bästa tips för att slippa bli hämtad av bärgare?

– Bra däck, tänk på hastigheten och planera körningen.

Är det så enkelt?

– Ja, det är inte svårare än så.

LÄS MER: Varning för ishalka i Värmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.