Foto: SVT

Tre personer åtalas för människoexploatering i Säffle

Publicerad

Tre personer har begärts häktade misstänkta för människoexploatering i Säffle kommun och en person häktas misstänkt för medhjälp till människoexploatering. Två av personerna är även misstänkta för brott mot utlänningslagen.

Två av personerna ska ha ordnat och betalat för att en asiatisk kvinna tog sig till Sverige och Säffle för att jobba i deras verksamhet. Kvinnan jobbade hela dagarna mellan maj 2019 och januari 2020 utan att få vare sig raster eller pauser. Hon fick inte heller någon lön eller semester.

Åklagaren anser att kvinnan har utnyttjats då hon jobbat oavlönat under uppenbart orimliga villkor. De åtalade har även utnyttjat hennes beroendeställning då hon var ensam och utan språk- och samhällskunskaper i landet.

Den som utnyttjar en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri, döms för människoexploatering. Straffet är fängelse i högst fyra år. 

Om offret är under 18 år krävs det inte att något otillbörligt medel som exempelvis våld, hot eller tvång har använts mot dem för att förövaren ska dömas för människoexploatering.  

Om brottet gäller en verksamhet som bedrivits i större omfattning, medfört betydande vinning eller inneburit ett särskilt hänsynslöst utnyttjande döms förövaren för grov människoexploatering. Straffet är fängelse i lägst två och högst tio år.

Källa: polisen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer