”De första två gångerna kände man: Shit brinner det nu?”, säger Isac Johansson. Foto: SVT

Fyra brandlarm på en vecka på Norrstrandsskolan – ”Sitter på helspänn på lektionen”

Uppdaterad
Publicerad

Under en vecka i höstas gick brandlarmet på Norrstrandsskolan fyra gånger. Eleverna fick utrymmas i väntan på räddningstjänsten – som aldrig hittade några brinnande lågor inne i skolan.

– De flesta tycker att det är skitjobbigt och jättetråkigt att behöva gå ut hela tiden, säger sjundeklassaren Isac Johansson.

Följ med till hans skola, där han berättar om veckan då brandlarmet gick nästan varje dag, i klippet ovan.

Av alla skolor som hör till räddningstjänsten i Karlstadsregionen, där sex kommuner ingår, har flest falska larm kommit från Norrstrandsskolan i år.

Förra året var det Rudsskolan i Karlstad som toppade listan. Det verkar inte finnas någon tydlig gemensam nämnare för vilken skola som larmar falsk flest gånger.

– Det där är oftast tillfälligheter och trender, säger Marty Lundin, säkerhetssamordnare i Karlstads kommun.

Kostar tusentals kronor

När räddningstjänsten rycker ut på automatlarm trots att det inte brinner så kostar det skolan 6 000 kronor. Hittills i år har det kostat skolorna i räddningstjänst Karlstadsregionen över 200 000 kronor.

– Har vi flera brandlarm på en skola så har vi ofta räddningstjänsten som kommer och pratar i klasserna om det här, vad det kan innebära med bränder och falska larm. Sen har vi också Ungdomar för trygghet på skolorna ibland, för att öka trygghetskänslan, berättar Marty Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.