Galen älgtjur terroriserar i Torsby

Uppdaterad
Publicerad

Under en dryg veckas tid har en aggressiv älgtjur terroriserat orstbefolkningen i byn Vadjetorp norr om Torsby.

– Den har jagat folk ända fram till husdörren, berättar Inge Wadman som bor i byn.

Vadjetorp är ett litet bysamhälle en dryg mil norr om Torsby. I byn finns i dagsläget flera barnfamiljer som också har funnit sig stå öga mot öga med den aggressiva älg som härjar i byn.

– En av familjerna har en tvåårig flicka. Den familjen jagades ända in till dörren av älgen, berättar Inge Wadman som är granne med barnfamiljen.

En veckas terror

Älgterrorn har nu pågått under en dryg veckas tid och har satt sina spår hos byborna.

– I början var den mest här nattetid men nu har den börjat anfalla folk på dagtid också, säger Inge Wadman.

Den stökiga älgen är en större älgtjur som i kraft av sin storlek och aggressivitet satt respekt i Vadjetorps befolkning.

– Det är en sextaggare så den är stor. Jag har gått runt och pratat med barnfamiljerna om att inte släppa småbarnen ensamma i sandlådan och så, berättar Inge Wadman.

Vill avliva älgen

Efter att älgen blivit allt mer aggressiv vill nu ortsborna få bort den.

– Folk törs inte gå ut längre. Älgen jagar ju folk och härjar omkring så vi vill få till jakt på den, säger Kent Kollfeldt som är ordförande i det vilvårdsområde som Vadjetorp tillhör.

Kent Kollfeldt har vänt sig till polisen för att få ett beslut om avlivning av älgen. Under fredagsförmiddagen hade han ännu inte fått något klartecken för att fälla älgtjuren.

– Än har ingen blivit skadad, konstaterar Kent Kollfeldt som gärna ser att polisen tar ett snabbt beslut.

Det här säger Jaktlagen:

9§ Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får Polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.