Foto: SVT

Galen humor i hejdlöst tempo

Uppdaterad
Publicerad

Musikalen ”Something Rotten”, som har premiär på Wermland Opera under torsdagen, lovar att bjuda på många skratt. Återigen handlar det om en Europapremiär och det med en Broadwaysuccé. Med humor i Monty Pythonanda ges en lektion i hur man skapar en musikalsuccé.

– Den är väldigt rolig, det är bra musik, och det är en drömroll för mig, säger Patrik Martinsson som har rollen som William Shakespeare.

Handlingen utspelar sig i London på 90-talet – alltså 1590-talet! Bröderna Nick och Nigel Bottom sliter hårt för att slå sig fram som pjäsförfattare, medan den snygge och oerhört populäre ”megastjärnan” William Shakespeare producerar den ena succén efter den andra. När det lokala, men kanske inte alltid så lyckosamma, oraklet Nostradamus d.y. förutspår att framtiden ligger i föreställningar med sång och dans ger bröderna sig i kast med att skriva världens första musikal i ett försök att bräcka Shakespeare.

– Det här är utan tvekan det mest galna jag någonsin varit med om, säger Christer Nerfont en av huvudrollsinnehavarna, som en av de två bröderna Bottom.

Foto: SVT

Han har medverkat i ett 40-tal musikaler genom åren, så han att jämföra med. 

– Det är en så absurd och rolig glädjeföreställning. Författarna har verkligen gått ”bananas” i sina egna associationer och även i historiedokumenten där de rotat runt, blandat och gett. Det blir en lustig och galen soppa av det.

Europapremiär i Karlstad

”Something Rotten” hade premiär på Broadway våren 2015. Nu turnerar föreställningen runt i USA, samtidigt som den kommit till Europa med premiär i Karlstad i morgon kväll.

– Det är det mest underhållande man kan se i år. Just på komedifronten är det nog höstens skrattfest i Sverige, säger regissören Markus Virta och skrattar själv.

Han har nyligen regisserat ”Såsom i Himmelen” på Oscarsteatern, och är nu tillbaka på Karlstad för tredje gången. Tidigare har han regisserat ”Parade” och ”En gentlemans handbok i Kärlek och Mord” på Wermland Opera.

Foto: SVT

Han konstaterar att det just denna höst inte är så komeditätt på de svenska teaterscenerna. Istället är det varit mycket drama, men trots att ”Something Rotten” utspelar sig på 1500-talet är det allt annat än ett dammigt renässansdrama.

– Här har vi valt att lätta upp det och underhålla med en Europapremiär i ett rappt och modernt tempo.

”Här man vågar sätta upp saker för första gången”

Komedi ställer höga krav på tempo och energi, vilket enligt Markus Virta inte finns hos alla ensembler, men som är helt naturlig både hos den fasta ensemblen och frilansarna på teatern i Karlstad.

– Wermland Opera är speciell för att det är här man vågar sätta upp saker för första gången i Europa. Man plockar hit föreställningar som inte satts upp tidigare och man är snabb på att få rättigheter till nya musikaler, säger Markus Virta.

”Something Rotten” har premiär torsdagen den 8 november. Sedan ges sammanlagt  29 föreställningar fram till nyår. 70 % av biljetterna till föreställningen var sålda redan en vecka före premiären. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.