Färden går via små stigar och vägar i skogen och i söndags stärkte Norge sin gränsbevakning med hjälp av hemvärnet som numera patrullerar gränsen och gör stickprovskontroller. Foto: SVT

Gamla smuggelstigar kommer till användning igen

Uppdaterad
Publicerad

Norge stängde sina gränser 16 mars och den vanligtvis blomstrande gränshandeln vissnade över en natt. Men trots hot om dryga böter och två veckors karantän finns det de som ändå bryter mot förbudet att korsa gränsen och ta sig in i Sverige för att handla. 

– De är kreativa. De kommer på cykel och en del kommer i terrängbílar som tål att köra över en stubbe. Och några går, säger Trond Erik Grundt, vid Grensetjänsten.

Färden går via små stigar och vägar i skogen. I söndags stärkte Norge sin gränsbevakning med hjälp av hemvärnet som numera patrullerar gränsen och gör stickprovskontroller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet