Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gemensam dag i kampen mot prostitution

Gemensam dag i kampen mot prostitution

Uppdaterad
Publicerad

Idag samlas polis, åklagare, socialtjänst med flera för att dela erfarenheter och kunskaper när det gäller prostitution och människohandel. Konferensen arrangeras av länstyrelserna i Värmland, Örebro och Dalarna.

– Samverkan behövs i de här frågorna, säger koordinatorn Elin Eklöf.

Det finns hjälp att få för dem som utsätts för människohandel, utnyttjas i prostitution eller på arbetsmarknaden. För att samla kunskap och dela med sig av erfarenheter ordnades idag på Karlstads CCC en gemensam dag för socialtjänst, elevhälsa, polis med flera från hela polisregion Bergslagen.

– Vi vet att det här är komplicerade frågor. Det är svårt att få fällande domar i sådana här ärenden. Därför behövs samverkan, säger Elin Eklöf, regionkoordinator mot prostitution och människohandel för Region Bergslagen.

Det är enligt Elin Eklöf ett stort mörkertal när det gäller de här brotten. Därför är det svårt att säga om de ökar eller minskar.

– Det vi ser är att tuffa tider, oro i världsläget, besvärligt ekonomiskt läge ökar risken för utsatthet och exploatering, men det är svårt att ge några siffror.

Flera organisationer samlade

Konferensen samlar personal från en rad olika professioner, socialtjänst, polis, elevhälsa med flera, samt frivilligorganisationer.

– Vi är här för att lära oss mer om hur läget är här i Värmland och vilken typ av ärenden av ärenden vi kan komma se hos oss, säger Larsa Basman Shana från socialtjänsten i Karlstad.

Hon får medhåll av sin kollega Anneli Ben Or som ser fram emot att lära sig mer om ämnet.

– Vi har längre funderat på hur vi kan förkovra oss i det här, så vi är väldigt glada över att den här konferensen ordnas.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer