Skogsstyrelsen menar att viltbestånden måste minska för att tallen ska få en chans att växa i Halland. Foto: TT

Glupska älgar äventyrar tallens framtid

Uppdaterad
Publicerad

Tallarna håller sakta på att försvinna i den värmländska skogen. Detta eftersom älgarna äter tallplantor och skogsägarna i stället väljer att plantera gran.

Andelen tall i de värmländska ungskogarna ligger i genomsnitt på runt 15 procent enligt beräkningar från Skogsstyrelsen. En siffra som har potential att i all afall fördubblas, vilket enligt Skogsstyrelsen skulle vara positivt i flera bemärkelser.

– Man ökar ju variationen, du kan som skogsägare välja ditt brukande bättre och det ökar också biologisk mångfald. Dessutom får du ju mera viltfoder till älgen, säger Hans Källsmyr som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Värmland.

Och från Bergvik skog, som är Värmlands största ägare av skogsmark, ser man också problemet.

– I längden blir det ju så att granen blir för dominerande och tallen tillbakaträngd och det är inte rimligt. Granen har sina områden där den växer bäst och tallen har sina och det innebär att vi tappar produktion genom att granen växer på fel marker, berättar Lars-Erik Wigert, skogschef i bolaget Bergvik Skog.

Väljer bort tall

Orsaken till att många skogsägare väljer bort att plantera tallplantor är att plantorna blir skadade eller uppätna av älgar och att skogsägarna istället förnyar med gran.

Men att bara skjuta av fler älgar är inte en lösning.

– Nu har vi det ganska komplicerade läget att älgstammen minskat senaste åren och vi har skjutit mindre älg varje år. Man jag tycker att nu borde vara läge att satsa på tallföryngring, säger Hans Källsmyr.

Både från Skogsstyrelsen och från Bergvik Skog är man överrens om att det nu är flera parters ansvar att försöka vända problemen och få in mer tall i skogen igen.

– Skogsägare, jägare och hela skogsbruket måste samverka kring det här, tycker Hans Källsmyr. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.