Gör väskor av gamla tygbitar

Publicerad

Författaren och textildesignern Helena Bengtsson i Karlstad har inspirerats av återbruk, konsten att ta något gammalt och göra det till något nytt. På Värmlands bokfestival i helgen berättar hon om sin bok ”Sy väskor”.

I boken som hon släppte i våras har hon samlat 15 väskor med syinstruktioner som är riktade till den som gillar att göra det själv.

– Om nu ett plagg eller en väska är utslitet så kan man ju spara vissa delar som är helt okej. Och där finns det ganska mycket utrymme just för sådana här små väskor, säger Helena Bengtsson, textildesigner.

Tradition av återbruk

På bordet i ateljén ligger färgglada tygbitar utspridda över borden, en del från tidigare plagg. Traditionen att använda sig av det som finns, att inte slänga och allting kan få ett nytt syfte. Det säger Helena Bengtsson att hon har fått med sig från uppväxten på landet.

– Några av väskorna är väldigt direkt inspirerade av förlager och andra är ju mer fritt gjorda utefter material som jag råkar ha, säger Helena Bengtsson.

– Ibland är det formen på spillret som gör formen på väskan.

Helena Bengtsson har sytt väskor i många år. Foto: SVT

Släppte bok

Men inte bara materialvalet utan även vissa mönster är en form av återbruk. Förlagorna Helena Bengtsson pratar om är bland annat från nordiska museets samlingar. Tank vare ett slöjdstipendium har hon haft möjlighet att studera och inspireras av bland annat gamla dräktväskor som fästes vid eller knöts vid midjan.

– Det här passar ju egentligen idag när man bär med sig nycklarna, mobiltelefonen och kontokortet. Det där lilla som man bara behöver.

I boken ”Sy väskor – vackra som smycken” finns mallar och tips. Foto: SVT

Återbruk är viktigt i skapandet av de personliga väskorna. Men det är inte bara material som kommer till återbruk, även kunskapen av att sy väskor.

– Det har ju förstått nu att boken fungerar väldigt bra som ett kursunderlag. Man kan använda alla de här mallarna och de här tekniska lösningarna på hur man fäster och grejar. Nu får jag ju nytta av allt det här som jag gjort!

Blir det en bok till?

– Det vet jag inte men det blir ialllafall fler väskor, det blir det!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer