Foto: Martin Bergstrand.

Göran i Sysslebäck skriver ut sin egen segelbåt

Uppdaterad
Publicerad

Entreprenören Göran Brandt har genom 3D-teknik skrivit ut stommen till en segelbåt som han hoppas kunna sjösätta i Fryken i höst.

– Det tar bara två till tre dagar.

I The Wood Regions lokaler i Sysslebäck har försöken att skriva ut båtar med 3D-skrivare pågått under våren. Båten ”Inshore 24” har ett specialutvecklat skrov och materialet som används i konstruktionen är träkomposit.

– Med den här tekniken tar det bara två till tre dagar att göra den så kallade pluggen som är den första delen i båttillverkningen. Med traditionell metod tar det lika många månader, säger Göran Brandt på Inshore Sweden i ett pressmeddelande.

Projektet har genomförts i stöd av bland annat Region Värmland, Paper province och lokala företagare. Göran Brandt hoppas att projektet kan leda till en revolution inom båttillverkingen.

Fakta: Båten ”Inshore 24”

Total längd : 7,5 meter

Längd i vattenlinjen: 7 meter

Bredd: 2,3 meter

Vikt: 850 kg

Djup: 0,3 – 1,5 m

Fock: 11 kvm

Storseglet: 15 kvm

Gennaker:  25 kvm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.