Grannar går samman mot tjuvarna

Uppdaterad
Publicerad

I Storfors ska grannsamverkan får stopp på villainbrotten. Enligt Brottsförebyggande rådet kan grannsamverkan minska brottsligheten med upp till 26 procent.

På Fallvägen i Storfors sitter skyltar som ska skrämma bort eventuella tjuvar. På skyltarna står Grannsamverkan vilket innebär ett samarbete grannar emellan och en extra vaksamhet i bostadsområdet.

”Inbrottsrisken sjunker ordentligt”

Det finns flera så kallade grannsamverkansområden i Storfors men polisen vill gärna se fler och anordnar därför kvällsmöten dit intresserade kan komma.

– Det finns statistik som visar att inbrottsrisken sjunker ordentligt om man har väl fungerande grannsamverkan, Inom polisen har vi stor hjälp av dessa nätverk och vi kan hjälpa till att ge dem rätt verktyg, säger Lowe Hulterström, ny kommunpolis i Storfors.

Grannsamverkan även bland fritidshus

I Storfors anmäldes cirka 25 inbrott under 2015. Totalt anmäldes omkring 450 brott i kommunen, enligt polisen.

– Det är inte så att Storfors är mer frekvent vad gäller brottslighet, snarare tvärtom, men vi har en historik av grannsamverkan här och nu kan vi starta nya och fräscha upp gamla, säger pensionerade polisinpektören Björn Rosell som också kommer vara med vid kvällens möte.

Han säger att grannsamverkan behövs både i tätort och på landsbygden i kommunen, men kanske framförallt i fritidshusområden där sommarstugeägare är borta delar av året.

Vad hoppas ni kvällens möte ska ge?

– Vi hoppas att vi får en god blandning av etablerade grannsamverkansgrupper och nya som vill starta, säger Björn Rosell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.