Gränshandeln fortsätter att öka. Foto: TT

Gränshandeln större än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Gränshandeln mellan Sverige och Norge fortsätter att öka. Enligt en studie från Svensk Handel omsatte den hela 25,6 miljarder kronor förra året, och rapportförfattarna spår ingen nedgång de närmaste tio åren.

Under förra året gjordes drygt 13,7 miljoner resor från Norge till Sverige. Den helt dominerande orsaken till resorna stavas shopping.

Det visar den rapport som HUI Research gjort på uppdrag av Svensk handel.

Norrmännen handlade för 25,6 miljarder – huvudsakligen tobak, alkohol, läsk, godis och kött. Den överlägset största delen av resorna går till Värmland och Västra Götaland där norrmännen handlade för 5,5 respektive 8,7 miljarder.

Dubbelt så dyrt

Orsaken till resorna är de stora prisskillnaderna som framför allt beror på punktskatter på det som betecknas som onyttiga varor, och tullar och andra handelshinder för att skydda det inhemska jordbruket i Norge.

Tobak och alkohol är till exempel nära dubbelt så dyrt i Norge, och skatten på varor som innehåller socker höjdes vid årsskiftet med 80 procent.

Ingen ändring i sikte

Utredarna har även gjort en bedömning av framtiden för gränshandeln. Trots att e-handeln väntas ha stor påverkan på övrig handel de närmaste åren väntas ingen nedgång i gränshandeln de närmaste tio åren enligt utredningen.

Skatter och avgifter på e-handel över gränsen är en orsak. En annan är det invanda mönster där många norrmän vuxit upp med vanan att ta sig en ”kosetur” över gränsen, både för att tjäna pengar och helt enkelt som en utflykt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.