Gränskommunerna i Värmland vädjar till regeringen. Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Gränskommunerna vädjar: Öppna gränsen till Norge

Uppdaterad
Publicerad

I brevet som skickats till regeringen och utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) vädjar Region Värmland och gränskommunerna Arvika, Eda, Torsby och Eda till regeringen att påverka sin norska motsvarighet för att se över möjligheterna till att göra regionala undantag.

Den 25 juni medelande den norska regeringen att de står fast vid att hålla gränsen mot Sverige fortsatt stängd, ett beslut som slår mycket hårt mot gränskommunerna.

I brevet skriver man att de nordiska länderna bör forma en gemensam hållning i gränsfrågan. Ett första steg är att den svenska regeringen i dialogen med den norska regeringen ser över möjligheten att öppna gränsen och att i lämpliga steg införa undantag från karantänplikten till gränskommunerna i Sverige och i Värmland.

– Över tid är det dock ingen hållbar situation och det finns en risk för att stora ekonomiska värden går till spillo om gränsen snart inte öppnas. Företag riskerar att försättas i konkurs och människor förlora sin sysselsättning, säger regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson i pressmedelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet