Fredrica Bornstedt, en av de gränspendlare som nu utlovas ersättning av norska staten, tog emot tisdagens besked med glädje. Foto: SVT

Gränspendlarens glädje: ”Kan betala tillbaka pengarna vi har lånat”

Uppdaterad
Publicerad

Norges regering utlovar ersättning till de arbetare som har drabbats av den stängda gränsen. Det får gränspendlaren Fredrica Bornstedt i Jössefors att jubla.

– Nu kan vi betala tillbaka pengarna vi har lånat av mina stackars pensionerade föräldrar. Det känns jätteskönt, säger hon.

Fredrica och Mattias Bornstedt i Jössefors har levt i stor ovisshet och på lånade pengar sedan Norge i princip stängde gränsen helt. Därför är tisdagens besked från den norska regeringen minst sagt efterlängtat för familjen.

Frågetecken finns kvar

Men samtidigt anser Fredrica Bornstedt att det finns en del frågetecken kvar. Dels hur utbetalningarna ska fungera rent praktiskt och hur fort pengarna kommer de utsatta arbetarna tillhanda men också framför allt om alla omfattas, exempelvis veckopendlare som har stannat kvar i Norge sedan gränsen stängde.

– Det är lite som ska redas ut innan alla kan känna glädje, säger Fredrica Bornstedt.

Hör hennes reaktion på tisdagens besked i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.