Foto: SVT

Gränsprojekt ska skydda flodkräftor

Publicerad

Flodkräftan är akut hotad i Sverige och Norge vill skydda sina bestånd. Nu ska Länsstyrelsen i Värmland tillsammans med andra aktörer i Sverige och Norge samarbeta i ett treårigt projekt för att hitta metoder att skydda och utveckla beståndet av flodkräftor.

– Det finns signakräftor i runt 200 sjöar och vattendrag i Värmland men det finns bara tillstånd för sju sjöar, säger Jenny Monsén som är miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Signalkräftor som bär på sjukdomen kräftpest är ett av de största hoten mot flodkräftor. I det gränsöverskridande projektet är målet att få fram en handlingsplan som skapar möjligheter att bevara flodkräftan i svenska och norska vatten.

– De har inte så mycket signalkräftor i Norge och är måna om att skydda vattnen vid gränsen och det är också viktigt i Värmland där det finns signalkräftor i många vatten samtidigt som Värmland är ett kärnområde för flodkräftan i Sverige, förklarar Jenny Monsén.

Eliminera signalkräftor och kräftpest

Flodkräftprojektet finansieras med cirka sju miljoner kronor från EU:s program för gränsöverskridande samarbete.

Förhoppningen är att projektet ska utveckla metoder för att lokalisera och eliminera signalkräftor och kräftpest i gränsöverskridande områden.

I Värmland är det vatten inom ett område inom Eda kommun ner till lite söder om Skillingmark som ska ingå i projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.