Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon när verksamhetschef Birgitta Sahlström berättar om riskerna med kikhosta för nyfödda. Foto: SVT

Gratis vaccin mot kikhosta till gravida i Värmland – skyddar barnet

Uppdaterad
Publicerad

Den som är gravid i Värmland erbjuds nu gratis vaccin mot kikhosta. Region Värmland vill genom erbjudandet skydda nyfödda från allvarlig sjukdom.

– Det är viktigt att bebisen får ett bra skydd första månaderna när det är störst risk för allvarlig sjukdom, säger Birgitta Sahlström, verksamhetschef på vaccinationsenheten i Värmland.

Birgitta Sahlström är verksamhetschef för den regionala vaccinationsenheten i Värmland.

– Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gravida ska vaccineras mot kikhosta för att minska risken för att de små nyfödda bebisarna insjuknar, säger hon.

Skydd innan de själva kan vaccineras

De första månaderna för nyfödda är de mest riskfyllda gällande kikhosta, men nyfödda barn skyddas genom den gravidas vaccination.

– Antikroppar går över till bebisen och bebisen får ett skydd. Det är viktigt att bebisen får ett bra skydd första månaderna när det är störst risk för allvarlig sjukdom.

Se klippet där verksamhetschefen berättar om kikhosta för gravida och nyfödda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.