Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Grensetjänsten i Morokulien har aldrig fått så många samtal om något som nu med frågor om karantänregler och julfirande över Norgegränsen. Foto: SVT

Grensetjänsten nerringd av bekymrade julfirare

Publicerad

Det har varit ett tryck som aldrig förr på Grensetjänsten i Morokulien. Stationen har varit nerringd med frågor om karantänsregler och vad som gäller om man ska passera gränsen mellan Sverige och Norge för julfirande med familj, släkt och vänner.

Gränsen har varit i princip fri att passera sedan andra världskrigets slut. Nu är den stängd på grund av pandemin och omgärdad med strikta bestämmelser för att röra sig mellan Sverige och Norge. Det har blivit extra tydligt för Grensetjänsten nu när julen står för dörren.

– Det påverkar många. En del blir förtvivlade. Någon har faktiskt gråtit i telefon av förklarliga skäl. och det kostar ju också pengar om man ska ta sig över gränsen, säger Kjell Olsén på Grensetjänsten.

Saknar gemensam strategi i Norden

Kjell Olsén upplever att det trots allt finns en förståelse hos de som ringer för att det handlar om en pandemi. Men han anser att läget hade kunnat vara annorlunda. Det finns även de som tycker att det kunde varit tydligare regler.

– Det är ju lite synd att inte vi har samma regler ifrån början, för då kunde situationen sett annorlunda ut, menar Kjell Olsén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer