Foto: SVT

Grundkurs i kondomer

Publicerad

Kondomanvändandet behöver öka, konstaterar Landstinget i Värmland, som därför gör en utbildningsinsats. Utbildningen vänder sig till personer som jobbar för säkrare sex, för att de ska bli bättre på att sprida budskapet.

– Det blir repetition för några då vi hållt kurserna förrut. Men för nya medarbetare behövs kunskapen för att kunna motivera kondomanvändandet, säger Lisa Brunzell, Hiv- och STI-samordnare Värmland.

För säkrare sex

Utbildningen kommer delas upp i två delar, en grundkurs om kondomer och en kurs om hur personal möter individen och pratar om kondomer och säkrare sex. Det kommer även att innehålla en historisk bild av kondomer, vad det finns för olika typer at kondomer och rollspel.

Målgruppen är de yrkesroller inom landstinget som arbetar för säkrare sex och som delar ut kondomer till unga under 25 år.

– Vi anpassar kurserna efter vilken yrkesroller man har, man kan vara med på en kurs eller alla, säger Lisa Brunzell.

Är kondomanvändandet för dålig bland unga under 25 år?

– Ja, användning av kondom behöver öka. Dels för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och dels för att förebygga oönskade graviditeter, säger Lisa Brunzell.

Kurserna hålls under en dag i september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer