Foto: TT

Foderhjälpen hjälper djurägares jakt på foder

Publicerad

En ny grupp på Facebook, Foderhjälpen 2018, hjälper djurägare att hitta mat nu när foderbristen är akut i stora delar av Sverige.

– Det vi gör är att vi förmedlar kontakter, antingen färdigt foder som redan skördats eller om man kan få skörda på någons betesmark, säger Lisa Schneider, som är en av tre som administrerar gruppen.

Det var i måndags som den här gruppen skapades av Peter A. Branshøj från Västergötland. Syftet är att hjälpa till att förmedla foder åt djurägare.

– Det är ju foderbrist i hela landet, även i norra Europa, och det är så torrt att mycket av skörden kommer att gå förlorad. Det ser heller inte ut att bli någon andra skörd, därför skapade vi den här gruppen som alla kan vända sig till för att få hjälp när det är så svåra tider, säger Lisa Schneider och fortsätter:

– Det kommer att bli foderbrist. Även om vi hjälper till kommer många att få slakta sina djur.

SVT Värmland har tidigare rapporterat om den akuta foderbristen och länsstyrelsen i Värmland har beviljat att jordbrukare får skörda sina trädor tidigare än vad regelverket säger.

Stort intresse för gruppen

Gruppen har redan över 6 000 medlemmar sedan starten.

– Det ökar hela tiden och vi har ständigt folk på kö som vill in i gruppen. Det är många som vill hjälpa till, en person som hade klippt sin häck ville bidra och ge bort den. En annan hade klippt ner ett äppelträd. Alla bidrag är viktiga och det är jätteskönt att se att alla vill hjälpa till, säger Lisa Schneider.

Vilka är det som är medlemmar i gruppen?

– Det är allt från djurbönder till privatpersoner. Alla som har tips och lite koll om folk som erbjuder foder kan lägga in det i gruppen.

Lisa Schneider har varit den som styrt upp gruppen och lagt upp olika gruppfiler för varje landskap. Det här ska underlätta för medlemmarna att hitta foder eller om man har extra foder att dela med sig av.

Importering av foder

Det finns även de som vänder sig utomlands för att importera foder från till exempelvis England, Tyskland och Holland. Men med det finns det en del risker enligt Lisa Schneider:

– Det finns risker med att ta in foder, ogräset Renkavle kan komma med. Och i det finns det inget som kan ge energi till djuret och det kan även bli svårt att få bort om det slår rot i våra åkerjordar, och fortsätter:

– Men det finns även en del saker att tänka på om man skulle få ta hand om någons träda i Sverige, då bör man kolla om trädan är okej och inte innerhåller giftiga ogräs för djuret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.