Kvinna som tränar på gym. Arkivbild. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Gym får inte ha flera års bindningstid

Publicerad

Ett års bindningstid för gymkortet är ok, men inte två eller tre år. Det anser domstolen efter att Konsumentombudsmannen, KO, bett den pröva saken.

KO stämde gymkedjan Optimal Träning i Karlstad eftersom de hade bindningstider på upp till tre år för sina kunder. Nu har Patent- och marknadsdomstolen slagit fast att det är förbjudet att ha längre bindningstider än 12 månader och det är inte heller tillåtet att kräva uppsägning skriftligen.

– Det här är en viktig dom för alla som tränar. Domstolen har satt en gräns för hur länge gymmen kan binda konsumenterna vid ett avtal, och det räknar vi med kommer att få genomslag för landets alla träningsanläggningar. Det är positivt att konsumentens valmöjligheter ökar, säger Carolina Andersson, processråd för KO.

I domen hävdar Optimal Träning att långa bindningstider inte strider mot god sed och att det är vanligt förekommande i friskvårdsbranschen att avtal som tillämpas generellt mot konsumenter innehåller bindningstider om upp till 36 månader.

Företaget hävdar också att bindningstiden i förhållande till priset är fördelaktigt för kunden då det inte förekommer några prishöjningar under avtalsperioden.

Den aktuella gymkedjan Optimal Träning är i konkurs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer