Istället för arbetsplatsförlagd utbildning bytte eleverna däck. Foto: Privat/Tobias Axnemon

Gymnasieelever tar undervisningen i egna händer

Publicerad

När coronasmittan håller gymnasieelever borta från skolornas lokaler valde eleverna på fordonsprogrammet på Praktiska gymnasiet i Karlstad att göra nytta.

På en parkering nära Bergvik i Karlstad erbjöd de däckbyte för en slant och skänkte pengarna till Världshälsoorganisationen WHO.

– Jag tycker de är ett föredöme, säger rektorn Tobias Axnemon.

Initativet kom från en butik i Karlstad för flera månader sedan. Eleverna har fått hålla till på butikens parkeringen och byta däck åt privatpersoner för en mindre summa.

När coronakrisen kom ville eleverna att pengarna skulle göra nytta.

Coronaviruset i Värmland

– Det skänks ju materiel och utrustning till vården och så, men när vi kollade på var man kan skänka pengar så var det inte så lätt. Så då vi tänkte att vi tar Världshälsoorganisationen som kan se till att pengarna hamnar rätt, säger Tobias Axnemon, rektor på Praktiska gymnasiet.

Ett femtontal elever från alla årskurser har fördelat däckbytartimmarna och det är en hel del äldre personer som kommit och fått hjälp.

– Man kanske inte alltid är så stadd i kassan. Det kostar lite mindre och det har gått till kampen mot corona.

I slutet av veckan hade eleverna samlat in 7 000 kronor.

– Jag är oerhört stolt över eleverna insats, väl på plats som valet att donera pengarna, säger rektorn Tobias Axnemon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet