HA-gårdsuppsägning är ogiltig

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommuns uppsägning av Solstadens motorsport från HA-gården i Härtsöga utanför Karlstad

är ogiltig. Det slår Hovrätten fast i sin dom idag och fastställer tingsrättens domslut.

Karlstad kommun köpte den så kallade HA-gården i Härtsöga utanför Karlstad på exekutiv auktion i maj förra året.

Kommunen skickade en uppsägning till hyresgästen Solstadens motorsport. Men föreningen hävdade att uppsägningen var ogiltig eftersom det saknades en hänvisning om rätten att ta uppsägningen till hyresnämnden för medling.

Försäljning av Hells Angels klubblokal

-  Det här visar att rättssäkerheten fungerar, att det är en domstol som fungerar, förklarar ombudet för Solstadens Motorsport, advokaten Ismo Salmi, som också får rättegångskostnaderna betalda.

Konflikten gäller i stor utsträckning vilka lagparagrafer som egentligen gäller efter ett köp vid exekutiv auktion och därmed vilka formella krav som ställs på uppsägningen.

Tingsrätten gav Solstadens motorsport rätt att kommunen skulle ha uppgett att föreningen kunde ta uppsägningen till hyresnämnden för medling om den ville ha ersättning för uppsägningen. När det saknades var uppsägningen ogiltig enligt en paragraf i jordabalken.

Kommunen överklagade tingsrättens dom. Kommunen anser att det är en paragraf i Utsökningsbalken som gäller  i det här fallet och tolkar den så att det inte fanns någon skyldighet att ge en hänvisning om medling.

Föreningens ombud menar att skrivningen i Jordabalken ändå måste följas.

Hovrätten håller med och dömer därför till fördel för Solstadens motorsport.

– Vi får diskutera om vi ska överklaga domen till Högsta Domstolen, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser i Karlstad i en första kommentar till domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljning av Hells Angels klubblokal

Mer i ämnet