Foto: TT

Hackerattack mot Karlstads kommun

Publicerad

Karlstads kommun utsattes för en hackerattack genom så kallat nätfiske under veckoslutet. Omfattningen av attacken är ännu oklar.
– Det här är så klart allvarligt, säger kommundirektören Ulf Nyqvist.

Det var när ett mejl där medarbetarna uppmanades att uppge sina inloggningsuppgifter började cirkulera som hackerattacken upptäcktes. Någon anställd i kommunen har av allt att döma följt uppmaningen och därmed öppnat dörren för det aggressiva dataviruset.

– Om man inte gör något när man får ett sådant här mejl händer ingenting. Men om man klickar enligt uppmaningen och anger sina uppgifter så tar viruset kontroll över mejlsystemet, säger kommundirektör Ulf Nyqvist.

Någon klickade

Det var precis vad som hände. Någon eller några följde uppmaningen i mejlet och därmed tog viruset över deras e-post och började skicka vidare nya mejl, nu i de aktuella medarbetarnas namn.

– Vi vet inte omfattningen av detta ännu, säger Ulf Nyqvist.

Det aggressiva viruset ska ha börjat spridas under fredagen och fortsatte spridas under lördagsnatten. Men efter att det upptäcktes har kommunen vidtagit åtgärder.

– Det här är så klart allvarligt och vi måste ta reda på hur viruset tog sig in och hur det tagit sig förbi våra brandväggar, säger kommundirektören Ulf Nyqvist.

– Jag tror att vi har fått stopp på det. Vi har inte fått rapporter om några nya sådana mejl sedan lördagen, säger Ulf Nyqvist.

Enligt kommunchefen är alla sekretessbelagda uppgifter som kommunen hanterar skyddade av brandväggar och ska inte ha kunnat nås av någon utomstående som en följd av intrånget. Men de uppgifter som ligger i medarbetarnas Office 365-system har varit åtkomliga.

– De har kunnat komma åt e-post, eventuella dokument och tjänsteskrivelser men inte det som är belagt med sekretess, säger Ulf Nyqvist.

”Så klart allvarligt”

Nu återstår för kommunen att säkerställa att e-postsystemet är virusfritt och att utreda hur viruset tagit sig in i mejlsystemet från början.

– Det här är så klart allvarligt och vi måste ta reda på hur viruset tog sig in och hur det tagit sig förbi våra brandväggar, säger kommundirektören Ulf Nyqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer