Bevattningsförbudet i Hagfors gäller med omedelbar verkan och tills vidare. Foto: SVT

Hagfors inför bevattningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Hagfors kommun inför bevattningsförbud från och med idag, tisdag. Enligt kommunen har det varma vädret gjort att vattenförbrukningen ökat.

Bevattningsförbudet innebär att det inte längre är tillåtet att vattna i trädgården med slang, tvätta bilen eller fylla poolen.

Normalt är vattenförbrukningen lägre på nätterna så att reservoarerna kan fyllas på, men enligt kommunen har värmen gjort att förbrukningen ökat så mycket att man inte hinner med.

Hinner inte med

– Vattenverket får jobba hårt för att hänga med och vi är oroliga att vi inte ska hinna producera tillräckligt om förbrukningen fortsätter i den här takten, säger va-samordnare Anders Lundberg på kommunens hemsida.

Enligt kommunen gör värmeböljan att många vattnar extra mycket i trädgården, fyller pooler, tvättar bilen och duschar lite extra. Nu uppmanar man alla att spara på vattnet.

Normalt produceras 4 000 kubikmeter vatten varje dygn i Hagfors vattenverk. Nu i värmen har det ökat till 5500 kubik.

Så sent som igår infördes bevattningsförbud i Forshaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.