Håkan Jivesand. Foto: SVT

Håkan Jivesand avgår som ordförande

Publicerad

Håkan Jivesand meddelade igår att han avgår som ordförande för Överförmyndarnämnden i Arvika, det var Arvika Nyheter först med att rapportera i onsdags kväll. I ett pressmeddelande skriver Håkan Jivesand att det främst är för att få stopp på det mediedrev som han känner sig utsatt för.

Tidningen har bland annat granskat ett beviljat lån på 200 000 kronor från en huvudman till en godman som Jivesand godkänt.

Både Arvika Nyheter och P4 Värmland har i sin granskning av Överförmyndarnämnden i Arvika, kunna avslöja stora brister i nämndens verksamhet.

I flera fall har anmälningar och skadeståndskrav lämnats in från huvudmän som tidigare haft ställföreträdare som förordnats av nämnden. Länsstyrelsen i Dalarna, som är tillsynsmyndighet, har i sina protokoll riktat allvarlig kritik mot nämndens agerande och bristande rutiner.

Betalat skadestånd

I ett fall som SVT Nyheter uppmärksammat, har Arvika kommun betalat drygt 600 000 kronor i skadestånd. Det handlade om en man som förlorat merparten av sin inkomst till anhöriga genom en överenskommelse mellan dåvarande överförmyndare, mannens dåvarande gode man och mannens anhöriga.

Svarar i pressmeddelande

Håkan Jivesand (S) som varit överförmyndarnämndens ordförande sedan 2012 och har i flera värmländska medier hännvisat till nämndens hårda arbete för att komma tillrätta med bristerna. Han skriver i ett pressmeddelande som publicerades i Arvika Nyheter:

”Under dessa år har jag tillsammans med nämnden lyckats utverka och utveckla verksamheten från en anställd tjänsteman till ett kansli omfattande åtta personer och som kommer att växa ytterligare, detta skulle inte skett utan min ledning. Vi har därför ökat rättsäkerheten för våra huvudmän och vi har tryggat deras tillgångar.

De anmärkningar som Länsstyrelsen och kommunrevisionen kommit med under åren har hängt samman med just resursbrist och vi har jobbat hårt för att komma tillrätta med samtliga problem, de problem som media och andra målar upp är historiska fall som kommit i dagen och som nuvarande nämnd inte varit delaktiga i.”

Total översyn

Nu har Socialdemokraterna i Arvika beslutat att göra en ordentlig översyn av överförmyndarnämnden. Det beslutades på ett möte under onsdagen.

Kenneth Johannesson, ordförande för Socialdemokraterna i Arvika, säger till P4 Värmland att det ska göras en total översyn av verksamheten och att det kan bli tal om att plocka in en extern konsult.

SVT Nyheter Värmland söker Håkan Jivesand och arbetarekommunens ordförande Kenneth Johannesson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer