Genrebild. Foto: arkivbild SVT

Halka väntas i västra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En köldvåg drar in över stora delar av Västsverige under lördagskvällen. Med den kommer halkan och bilister varnas nu på nytt av Trafikverket för att ge sig ut på vägarna.

Samtidigt har SMHI utfärdat flera varningar för kraftiga vindar i fjällvärlden.

Lördagen blev en besvärlig dag i trafiken, men många olyckor på grund av halka och modd.

I Västsverige inträffade ett tiotal singelolyckor under dagen, den allvarligaste i Floby i Falköpings kommun där föraren blev okontaktbar efter att först ha tagit sig ur den voltade bilen på egen hand.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i de norra Lapplandsfjällen under söndagseftermiddagen. För de södra Lapplandsfjällen och för Jämtlands- och Härjedalsfjällen har det utfärdats en klass 1-varning för mycket hårda vindar. I Norrbottens inland väntas mycket hårda vindbyar.

Trafikverket råder alla som ska ta sig ut i trafiken är att ta extra lång tid på sig och dämpa hastigheten. Nu sjunker temperaturerna på nytt i stora delar av västra Sverige. Och med tanke på att regn och snö fortsatt falla, uppmanar Trafikverket trafikanter i Halland, Västra Götaland och Värmland att ta det försiktigt i trafiken.

– Det är ett besvärligt väglag. Det pågår arbete för att åtgärda och vi är rustade för att hantera det. Men oavsett så måste man ha respekt för vintervädret, säger Eva Nordén på Trafikverkets pressjour till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.