Foto: TT Nyhetsbyrån

Halkan: skolbussar inställda i flera kommuner

Publicerad

Värmlandstrafik beslutade under dagen att ställa in samtliga skolskjutsar i flera av länets kommuner. Detta som en följd av att det råder extrem halka på vägarna.

All skoltrafik i Sunne, Arvika, Eda och Årjängs kommuner är helt inställd under tisdagen. I Grums, Kil, Storfors och Kristinehamn ställs vissa skolbussturer in.

– Ofta handlar det om väldigt små vägar som skolbussarna ska in på och kunna ta sig fram på tryggt. Det är av omtanke för barn och föräldrar, säger Jörgen Kalitzki på Värmlandstrafik.

Arvika kommun har gått ut med ett meddelande om inställd skolskjuts. Där skriver man att beslutet innebär att det blir skolbarnens vårdnadshavare som får ombesörja hemtransporterna. Skolor och fritids kommer dock vara öppna tills alla barn blivit hämtade.

Marita Forslund är skolskjutssamordnare i Eda kommun och hon uppger också att det är föräldrarna som måste hämta barnen.

– Det är alltid föraren som bestämmer om det är körbart eller inte. Hen har alltid hundraprocentig beslutsrätt. Känner de att det inte går så ställer man in av säkerhetsskäl, säger Jörgen Kalitzki.

– Detta händer ju då och då, tyvärr. Framförallt på grund av det underkylda regnet som skapar ishalkan, fortsätter han.

Inställd linjetrafik

Linjetrafiken i länet påverkas också. Tätortstrafiken i Kristinehamn ställs in fram till tidigast klockan 15.

I skrivande stund är det linje 61, 62, 63, 64, 65, 101, 104, 105, 106, 107, 113 och 201 som berörs.

– Det är vissa turer som ställs in, säger Jörgen Kalitzki.

På onsdagsmorgonen meddelade Värmlandstrafik att trafiken skulle gå som normalt igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer