Hammarö i topp med nya miljöbilar

Publicerad

Hammarö är den kommun i landet där det köptes högst andel fossiloberoende bilar i landet 2018. Med 35 procent toppar Hammarö före en rad kranskommuner till Stockholm. Det visar föreningen Gröna Bilisters kommunala rankinglista.

Enligt föreningen Gröna Bilister ökade andelen fossiloberoende bilar i den svenska nybilsförsäljningen under 2018 och kom upp i nio procent.

Kommunerna som ligger högt på rankinglistan är ofta små och/eller rika kommuner. Hammarö placerade sig i topp med 35 procent fossiloberoende nya bilar. Av de 586 personbilar som registrerades där år 2018 var 186 elbilar och 17 var laddhybrider. Inköp som hyrbilsföretag har gjort bidrog starkt till förstaplatsen där Danderyd är tvåa med 27 procent.

Värmland på tionde plats

Värmlands som helhet hamnade på tionde plats på länslistan med 6,5 procent. Efter Hammarö kommer Forshaga på andra plats med 11 procent och trea Munkfors med 6 procent.

Bakgrunden till Gröna Bilisters rankinglistor är att transportsektorns klimat-påverkan 2030 ska ha minskat med 70 procent jämfört med 2010 enligt klimatlagens mål. Föreningens listor är en del av uppföljningen av omställningsarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer