Foto: SVT

Hamnstrejken inledd – kan påverka Värmland

Publicerad

Idag gick medlemmar i Hamnarbetarförbundet ut i strejk. På söndag kan konflikten utvidgas till hamnen i Göteborg. I så fall kan värmländska företag komma att påverkas.
– Det är väldigt tråkigt att de här konflikterna återkommer. Det handlar lite om förtroende, säger Robert Gustafsson, kommunikationschef vid Uddeholm i Hagfors.

Uddeholm i Hagfors är ett av de värmländska företag som kommer att påverkas om strejken vid den den så kallade roro-terminalen blir av.

Istället för utskeppning i Göteborg kommer varor att köras på bil till hamnar på kontinenten.

– Vi vet hur vi ska agera, vi tvingas då anlita andra hamnar utanför Sverige, självklart, säger Robert Gustafsson.

Han säger att det skulle kunna innebära längre leveranstider för de produkter bolaget exporterar, men att företaget har en beredskap för att hantera situationen.

Pågått i flera år

Konflikten som pågått i flera år handlar om Hamnarbetarförbundets rätt att teckna egna kollektivavtal med Sveriges hamnar och själva kunna förhandla om avtalsvillkoren.

Arbetsgivarna har ett avtal med LO-förbundet Transport och har erbjudit Hamnarbetarförbundet ett hängavtal utifrån Transportavtalet.

Har du förståelse för deras krav?

– I politiska diskussioner och så där går vi inte in, säger Robert Gustafsson.

Stora Enso påverkas

Också Stora Enso som bland annat driver Skoghalls bruk kan komma att påverkas av hamnarbetarstrejken om den utvidgas på söndag.

– Det finns ju förslag om ändringar i strejkrätten. Det är viktigt att man når fram till en lösning när det gäller den här konflikten. Göteborgs hamn är central för svensk handel, säger Carl Norell, presschef vid Stora Enso.

Det är om strejken bryter ut vid den så kallade roro-terminalen som också Stora Enso kan drabbas av förseningar.

Carl Norell säger att de just nu tittar på att hitta alternativa lösningar.

– Det kan innebära förseningar och andra störningar, men vi kommer att vidta logistikåtgärder för att minimera påverkan, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer