Han bojkottar danskt fläskkött

Publicerad

Ica-handlaren Jan-Inge Dahlman i Grums har bestämt sig. Nu har han plockat bort allt danskt griskött ur hyllorna.

– Vi har beslutat oss för att inte saluföra danskt fläskkött på grund av den bedrövliga danska djurhållningen, plus att vi håller på att slå ut våra svenska grisbönder, förklarar Ica-handlaren Jan-Inge Dahlman.

Genom att rata det danska fläskköttet sällar sig Jan-Inge Dahlman till en skara handlare som inte längre nöjer sig med att låta marknadskrafterna avgöra vilket kött som som ska hamna i kundens korg. Bakom beslutet ligger år av rapporter om de danska grisarnas levnadsvillkor.

– De har alldeles för stora besättningar vilket gör att man får oroliga, stressade och aggressiva grisar. Danskarna gör ju som så att de kuperar svansarna på grisarna för att de inte ska bita av dem på varandra, säger Jan-Inge Dahlman.

Uppmanar inte till bojkott

Branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel uppmanar inte till bojkott av det danska fläskköttet. Men i går mötte organisationen danska branschföreträdare för att få klarhet i vad som görs för att förbättra djurhållningen.

– De är väldigt tillmötesgående och förstående för att det finns en opinion i Sverige som skiljer sig mot andra länder. Det är inte så att man inte har förståelse för att svenska konsumenter reagerar. Däremot hade vi önskat en tidplan och måltal men det har vi inte fått, säger Karin Brynell som är vd på Svensk dagligvaruhandel.

Svenskt kött ger ingen vinst

Jan-Inge Dahlman plockade bort det sista stycket danskt fläskkött ur charkdisken i går. I dag säljer han svensk fläskfilé till ett pris som gör att han inte kan ta ut någon vinst. Samtidigt säljer andra butiker dansk fläskfilé till hälften av Jan-Inges pris.

– Tappar vi kunder så må det vara hänt, säger Ica-handlaren Jan-Inge Dahlman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer