Foto: SVT

Han bytte hockeyproffslivet mot en tränarkarriär

Uppdaterad
Publicerad

Han gav upp karriären som hockeyproffs när kontraktet med Södertälje tog slut för ett par år sedan och han inte hittade någon ny klubb. Nu satsar västvärmländske Peter Nolander på en tränarkarriär.

Arvikabördige Peter Nolander började spela hockey i Arvika HC redan innan han fyllt tio år. Då drömde han om att ta plats i Färjestads trupp. Men så blev det aldrig. Hans bana som proffs kom i stället att börja som back i Mora. Och nu är han tillbaka där allting började. I västra Värmland.

– Jag kände att jag var nöjd med min hockeykarriär och sugen på ett nytt kapitel i livet. Vi flyttade, köpte hus och det har varit väldigt kul att få komma hem till Värmland igen, säger Peter Nolander.

Under sina två sejourer i Mora var han med om att ta upp klubben i dåvarande Elitserien. Karriären gick sedan vidare med fyra säsonger i Brynäs, landslagsspel och passerade sedan genom AIK innan proffslivet tog slut efter en och en halv säsong i allvenska Södertälje.

– När jag spelade brukade jag lite skämtsamt säga att det ska bli så skönt när jag lägger ner hockeyn. Då skulle det bli ett sju till fyrajobb och alltid lediga helger. Så blev det ju inte, säger Peter Nolander med ett litet skratt.

Tuff start på tränarkarriären

Peter Nolander kunde inte släppa hockeyn. Nu är han inne på sin andra säsong som tränare i moderklubben Arvika HC. Men tränarkarriären fick en tuff start.

– Jag fick ta över förra säsongen och A-laget var då inne i en generationsväxling. Det är många äldre och erfarna spelare som har lagt av eller flyttat under senare år så fjolårssäsongen var rätt jobbig. Vi vann bara två matcher under hela ordinarie serien men lyckades som tur kvala oss kvar, säger Peter Nolander.

Skulle inte tacka nej till Färjestad

Peter Nolander hade ambitionen att ta det lugnt efter åren som proffs. Men samma vinnarskalle som tog honom upp i spelarnas finrum riskerar nu att ta honom till tränarnas.

– Som hockeyspelare drivs man ju av kraften att försöka ta sig så långt man bara kan. Det är väl lite det samma som tränare. Jag vill ju gärna se hur långt jag kan gå.

Du drömde ju om att få spela i Färjestad men av det blev det inget. Vad tror du om att få träna dem?

– Ha, ha, det vet man aldrig. Men jag skulle inte tacka nej om jag fick chansen. Det vore helt underbart, säger Peter Nolander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.